Få svarene på 9 typiske spørgsmål om screening for livmoderhalskræft
Få svarene her: Værd at vide om screening for livmoderhalskræft
Artiklen er udgivet d. 12. januar 2023
- Bør jeg blive undersøgt, selvom jeg er HPV–vaccineret?
Ja, Sundhedsstyrelsen anbefaler, at du deltager på lige fod med alle andre, selvom du er vaccineret. Der findes flere forskellige HPV-typer, og det er ikke alle vacciner, der beskytter ens. - Hvorfor har jeg ikke modtaget en invitation til screening?
Der kan der være mange grunde til, at du ikke har fået invitationen. Måske er du kommet den i forkøbet, fordi du allerede er blevet undersøgt hos lægen. Måske er du flyttet eller har frameldt dig undersøgelsen. Måske ligger den gemt i din digitale postkasse eller en proppet postkasse …
Hvis du har spørgsmål om invitation til screening, kan du ringe til Afdeling for Folkeundersøgelser. Telefon 78 42 01 70 alle hverdag klokken 9–11. Her kan du bl.a. få oplyst, hvornår du sidst er blevet inviteret, og hvornår du inviteres igen.
Hvis du ikke har været til den seneste screeningsundersøgelse, som du var inviteret til, behøver du ikke at vente på en ny invitation. Du kan uden videre kontakte egen læge og bestille tid til undersøgelsen. - Skal jeg undersøges, selvom jeg har fået fjernet min livmoder?
Livmoderhalsen kan enten være fjernet eller bevaret efter operationen. Hvis du stadig har en livmoderhals, anbefales du at deltage i screeningen. Hvis din livmoderhals er blevet fjernet, vil du ikke blive inviteret til screening. - Hvem tager prøven?
Det gør din egen læge eller en sygeplejerske i praksissen. Hvis du har bedt om et prøvesæt til hjemmebrug, er det dig selv. - Hvor ofte modtager jeg en invitation?
Det afhænger af din alder og fødselsdato:
23–29 år: hvert 3. år.
30–49 år med lige fødselsdato: hvert 3. år
30–49 år med ulige fødselsdato: hvert 5. år.
50–64 år: hvert 5. år.
Hvis du er 65 år og derover, skal du kontakte egen læge, hvis du oplever symptomer fra underlivet. - Hvorfor stopper screeningsprogrammet for livmoderhalskræft, når man bliver 64 år?
Livmoderhalskræft er længe om at udvikle sig, så der er lille risiko for sygdom, hvis man har raske celler i den alder. Hvis man er HPV–positiv, vil man blive anbefalet en eller flere opfølgende undersøgelser, så man kan se, om tilstanden udvikler sig eller forsvinder. - Kan man mærke celleforandringer?
Nej, det kan man typisk ikke. Derfor er screeningen et tilbud til alle uden symptomer. - Bør jeg blive undersøgt, selvom jeg ikke har symptomer?
Ja, tilbuddet er målrettet til alle uden symptomer.
Har du symptomer fra underlivet, skal du undersøges nærmere og ikke kun screenes.
Symptomer, der kan være tegn på livmoderhalskræft, er bl.a. blødning fra skeden ved eller efter samleje, blødningsforstyrrelser efter overgangsalderen, blodigt udflåd og smerter i underlivet, der kan stråle om i ryggen eller ned i benene. - Hvad sker der, når jeg har fået taget min prøve?
Prøven bliver sendt til analyse på et laboratorium.
Hvis din læge har taget prøven, kan I aftale, hvordan du får svar. Det kan komme direkte til dig eller via lægen.
Hvis du selv har taget prøven, får du svaret samme sted, som du fik invitationen. Du kan også slå det op på sundhed.dk
Hvis prøven viser tegn på noget unormalt, får du besked om, hvad du kan forvente, der skal ske. Typisk vil du blive opfordret til at bestille tid til en nærmere undersøgelse hos egen læge.
Kilde: Sygeplejerske, ph.d. Bettina Kjær Kristiansen, Afdeling for Folkeundersøgelser
Flere artikler om samme emne
Tilbud om screening for livmoderhalskræft: Derfor er det vigtigt
Hvert år får 365 kvinder i Danmark livmoderhalskræft. Hvis celleforandringer opdages og behandles tidligt, kan mange tilfælde af livmoderhalskræft undgås.
Bliv klogere her: Prøven kan sladre om alvorlige celleforandringer i tide
Her er 7 benspænd, der ofte kan ryddes af vejen
Der kan være mange grunde til, at kvinder ikke tager imod tilbuddet om screening. Men måske er forhindringerne til at komme udenom.
Læs mere her: Her er 7 benspænd, der ofte kan ryddes af vejen
Nyhedsbrevet Din Guide til Sundhed
Artiklen her er fra Region Midtjyllands nyhedsbrev 'Din Guide til Sundhed'.
Se andre artikler fra nyhedsbrevet her
Tilmeld dig nyhedsbrever herunder.