Mange ulykker kan helt undgås med sund fornuft og nogle gode råd fra sygeplejerske Nanna Borup Andersen, der kender skaderne fra sit arbejde i skadestuen.

Artiklen er udgivet d. 9. maj 2023

Knoglebrud, sår, forbrændinger og forstuvninger er bagsiden af glæden ved at komme udendørs i sommermånederne. På skadestuen kan man mærke en stigning i det, vi kan kalde ’sommerskader’.

– Solen gør, at folk bliver mere aktive og har lyst til at gøre flere ting udendørs. Og derfor ser vi flere skader på skadestuen. Trampolinskader ligger helt klart højest, derefter kommer de øvrige ulykker, der sker i haven. Folk kommer også ud i skoven, og vi ser skader fra fx mountainbikes. Vi ser sportsskader hele året, men om sommeren ser vi typisk skader efter boldspil, cykling, løbehjul og rulleskøjter, siger Nanna Borup Andersen, der er behandler- og akutsygeplejerske på skadestuen og i akutklinikkerne i Skive og Silkeborg.

I haven er der også risiko for forbrændinger, når grillen bliver hentet frem fra skuret, ligesom insektbid kan give vejrtrækningsbesvær, voldsom kløe og udslæt.

– Det er ikke hver dag, vi ser forbrændingsulykker, men det er skader, vi ser i stigende grad om sommeren. Insektbid behandler vi også, men de er først og fremmest farlige for dem, der er allergiske og dem, der er disponeret for allergi.

Skaderne kan være alvorlige

En del skader kunne undgås, hvis man overholdt sikkerhedsreglerne. Det gælder fx de såkaldte ’handymandskader’, hvor man bruger hækkeklipper, motorsav eller brændekløver.

Bruger man disse redskaber, bliver det anbefalet at bruge visir eller handsker.

Et klassisk problem er de handymænd og -kvinder, som vælger at ’stripse’ den sikkerhedsforanstaltning på et haveredskab, der er designet til at slå fra ved uheld.

Acceptér i stedet, at havearbejde kan kræve pauser, og at det kan være en god idé at bede andre om hjælp.

– Hvis man ikke overholder anbefalingerne, så er risikoen for at komme til skade meget større. Det er de ulykker, der ofte ender her hos os på skadestuen. Og det er ikke bare småskader. Vi ser også alvorlige skader som amputerede fingre, advarer Nanna Borup Andersen.

Skadestuen ser også svære skader efter trampolinulykker. Det er ofte de mindre børn under 10 år, som kommer alvorligt til skade på trampolinen.

– Det kan ende med alvorlige, måske åbne brud. Her er et vigtigt råd, at man skal huske sikkerhedsnet omkring trampolinen. Desuden anbefaler vi, at man hopper én ad gangen – hvis flere hopper sammen, skal man vælge nogen i samme størrelse og med samme vægt.

Går turen ud på gader og veje eller tager du din mountainbike med i skoven, så husk sikkerhedsudstyret. Husk cykelhjelmen, reflekser og vær opmærksom på at bruge lygter, hvis du ikke når hjem, inden det bliver mørkt. Henter du rulleskøjterne frem, er det vigtigt at huske knæ-, albue- og håndbeskyttere.

En anden risiko, der lurer i de lune sommermåneder, er flåter og insekter som hvepse og bier. Men du kan selv gøre en del for at undgå insektstik og flåtbid.

– Lad være med at slå ud efter insekterne og undgå områder med frugt og bær. Og husk at beholde skoene på, hvis du alligevel er i områder med frugttræer, for bier og hvepse kan gemme sig i den nedfaldne frugt. Lange bukser og ærmer beskytter mod flåter, hvis du går tur eller leger i højt græs. Og det er nemmere at opdage flåterne på lyst tøj. Tjek hver aften for flåter, hvis du har opholdt dig i fx skove, siger Nanna Borup Andersen.

Masser af vand, mindre alkohol

Når det bliver varmt, så bliver man nemt dehydreret, og det giver større risiko for at få skader. Derfor er det fornuftigt at holde igen med alkohol.

– Vi kan se i skadestuen, at der er en større risiko for at komme til skade, når man har drukket alkohol. Man skal ikke drikke alkohol, når man skal arbejde i haven. Og har man drukket alkohol, skal man slet ikke bruge motoriserede redskaber. Derudover er det vigtigt at vide, at det er ulovligt og farligt at cykle, når man har drukket, siger Nanna Borup Andersen.

Til gengæld er det en rigtig god ide at sørge for at drikke masser af vand i sommerhalvåret, for det er den bedste måde at undgå, at kroppen dehydrerer.

Læs også:

Sådan behandler du sommerens skader

Hvad enten det drejer sig om fald, forbrænding eller flåtbid, er det en god ide at vide, hvordan du indleder behandlingen derhjemme.

Her er sygeplejerskens gode råd: Gå i gang med behandlingen med det samme

Sommerskader: Hvornår skal jeg søge læge?

Kan behandlingen klares derhjemme – eller skal jeg søge læge. Det kan du blive klogere på her.

Klik dig klogere her: Mange skader kan behandles derhjemme

Nyhedsbrevet Din Guide til Sundhed

Artiklen her er fra Region Midtjyllands nyhedsbrev 'Din Guide til Sundhed'.

Se andre artikler fra nyhedsbrevet her

Tilmeld dig nyhedsbrever herunder.

Tilmeld dig til nyhedsbrevet