Kan behandlingen klares derhjemme – eller skal jeg søge læge. Det kan du blive klogere på her.

Artiklen er udgivet d. 9. maj 2023

Det er en vigtig pointe for sygeplejerske Nanna Borup Andersen fra Regionshospitalet Viborg, hvornår man kontakter egen læge eller lægevagten, som kan henvise til skadestuen.

– Det vil i langt de fleste tilfælde være bedst at afvente kontakt med lægevagten. Hvis du vrikker om ud på aftenen eller om natten. Så se det an, og kom i dagstiden. Du bliver behandlet hurtigere – og det hjælper os, at du kan fortælle, hvordan skaden har udviklet sig i de første timer.

Hvis den tilskadekomne er et barn, kan det også være en god idé at vente med at tage til lægen.

– Det kan skabe unødig uro, hvis man tager afsted hu hej med det samme. Kan man behandle derhjemme og stille og roligt tage af sted, når der er ro på, så er det en stor fordel, for både barnet og det videre behandlingsforløb, siger Nanna Borup Andersen.

– Hvis der er behov for kontakt til lægen, skal man først og fremmest kontakte sin egen praktiserende læge, når de har åbent. Udenfor de praktiserende lægers åbningstider sker al henvendelse til lægevagten, som kan visitere til lægevagten, skadestuen eller andre afdelinger på sygehuset. Ved akut behov for lægehjælp skal man ringe 1-1-2.

Det er vigtigt at kontakte læge/lægevagten, når

 

  • Hugormebid. Forhold dig i ro og ring 1-1-2.

  • Brud/forstuvning. Er der tale om et åbent eller fejlstillet brud, skal skaden tilses af lægen. En brækket fod eller hånd kræver ikke nødvendigvis lægebehandling med det samme, men man skal søge læge, hvis man trods førstehjælp for forstuvede lemmer ikke kan støtte, eller at smerterne ikke aftager indenfor 2 dage.

  • Forbrændinger. Hvis en finger eller en arm er forbrændt hele vejen rundt, kan det stoppe blodtilførslen, og så er det nødvendigt at søge læge med det samme. Hvis du er i tvivl om et brandsår kræver tilsyn, så tag eventuelt først kontakt til læge, når du har behandlet med skylning. Et godt råd er, at legemsdelen skal kunne være uden skylning i cirka 20 minutter, inden du tager til lægen.

  • Føleforstyrrelser. Søg læge hvis du efter en skade ikke kan mærke fingre eller tæer. Det må gerne snurre i fingrene, da det som regel skyldes hævelse. Vær dog opmærksom på, at denne snurrende fornemmelse skal aftage efter behandling.

  • Hjernerystelse. Søg læge hvis du har været bevidstløs efter hovedskaden og/eller hvis du har kvalme, hovedpine, synsforstyrrelser og du kaster op.

  • Blødninger/flænger. Hvis blødningen er kraftig og ikke stopper med kompression inden for 10-20 minutter, skal du kontakte en læge. Ved gabende flænger skal man kontakte læge, da flængen skal vurderes indenfor 24 timer.

  • Øjenskader. Hvis man ikke kan fjerne fornemmelse af fremmedlegeme i øjet og ved base-, syre-, svejseskader eller blødning i øjet skal du kontakte en læge.

  • Tandskader.

    Mælketænder: Kontakt tandlæge eller tandlægevagten, hvis tanden er slået skæv, og barnet ikke kan bide sammen. Hvis tanden ikke er skæv, så tag blot kontakt til tandlægen førstkommende hverdag.

    Blivende tænder: Kontakt tandlæge eller tandlægevagten.

  • Flåtbid. Flåtbid med ringformet udslæt skal tilses af en læge, mens et almindeligt flåtbid sagtens kan behandles derhjemme ved, at du fjerner flåten.

  • Insektbid. Hvis du er alment påvirket, ved vejrtrækningsbesvær, voldsom kløe, udslæt, insektstik i mund, svælg eller udvendigt på halsen og hvis der er mistanke om allergi over for bier eller hvepse, skal du søge læge med det samme. Ellers kan insektstik behandles derhjemme – også selvom de gør ondt.

  • Betændelse. Varme, rødme, hævelse, feber og smerter omkring såret, kan være tegn til betændelse og bør tilses af en læge.

Flere artikler om samme emne

Flere får skader i sommerhalvåret

Knoglebrud, sår, forbrændinger og forstuvninger er bagsiden af glæden ved at komme udendørs i sommermånederne.

Sygeplejerske: ’Sommerskader’ kan undgås med lidt omtanke

Sådan behandler du sommerens skader

Hvad enten det drejer sig om fald, forbrænding eller flåtbid, er det en god ide at vide, hvordan du indleder behandlingen derhjemme.

Her er sygeplejerskens gode råd: Gå i gang med behandlingen med det samme

Nyhedsbrevet Din Guide til Sundhed

Artiklen her er fra Region Midtjyllands nyhedsbrev 'Din Guide til Sundhed'.

Se andre artikler fra nyhedsbrevet her

Tilmeld dig nyhedsbrever herunder.

Tilmeld dig Din guide til sundhed

Du kan hver måned få et nyt nummer af Din Guide til Sundhed, hvor du får gode råd om sundhed. 

Tilmeld dig her.