Udgivet d. 5. september 2024

Billedet på demens kan være et puslespil med brikker, der begynder at forsvinde. Det er de pårørende, som kender puslespillet og ved, hvad der er på de mistede brikker. Derfor kan de pårørende være til stor hjælp.

Her giver sygeplejerske Mette Biehl, Neurologisk Klinik på Aarhus Universitetshospital gode råd til, hvordan man kan hjælpe.

Vær forberedt på, at din rolle ændrer sig. Demens ændrer sig, og det samme gør din rolle som pårørende. Det er ikke nødvendigvis det samme, du skal hjælpe med i dag som for seks måneder siden.

Husk mennesket. Personen med demens er stadig det samme menneske. Det kan godt være, hun ikke kan huske, at I har været bedstevenner i 25 år, men det har stadig værdi at mødes på en anden måde.

Hjælp der, hvor den enkelte er. Det er vidt forskellige ting, der kan være brug for: Hjælp til at komme op, hjælp til at planlægge måltider, få en madordning i gang eller sørge for, at nogen kommer og hjælper med at varme maden.

Støt hukommelsen. Hjælp med at opretholde hukommelsesfunktionen og støt til at beholde et niveau, der giver mening.

Tag udgangspunkt i det, personen med demens holder af. Det kan fx være musik eller håndarbejde. Måske skal det være i en enklere version, så I strikker en lille ting i stedet for en islandsk sweater, men aktiviteten kan stadig give glæde.

Vær socialt aktiv i det omfang, det er muligt. Støt den demensramte i fortsat at være udadvendt og møde andre mennesker.

Vær fysisk aktiv. En gåtur eller en tur i svømmehallen, hvis man fx har ledsmerter. Alt, hvad der får et menneske med demens op af sofaen, er godt.

Begræns alkohol. Alkohol kan fylde en del, så vi vil gerne slutte op om en anbefaling af maksimalt en genstand om dagen, fordi alkohol kan forværre tilstanden.

Vær opmærksom på pludselige ændringer. Hvis et menneske, der har demens, ændrer adfærd, kan der være tale om sygdom som fx blærebetændelse, der skal behandles.

Læs også:

Demens: Sådan passer du på dig selv som pårørende

Se mere her: Sådan passer du bedst på dig selv

Nyhedsbrevet Din Guide til Sundhed

Artiklen her er fra Region Midtjyllands nyhedsbrev 'Din Guide til Sundhed'.

Se andre artikler fra nyhedsbrevet her

Tilmeld dig nyhedsbrever herunder.

Tilmeld dig til nyhedsbrevet

Du kan til enhver tid framelde dig igen.