Udgivet d. 5. september 2024


Du kan kun hjælpe et menneske med demens, hvis du også husker at passe på dig selv undervejs. Det lyder logisk, men er ikke nødvendigvis nemt. Her giver sygeplejerske Mette Biehl, Neurologisk Klinik på Aarhus Universitetshospital gode råd til, hvordan du griber det an.

Søg viden. Så er det nemmere at forstå den dementramtes reaktion, og du kan blive klogere på, hvordan du tackler konkrete udfordringer, det kan fx være udadreagerende adfærd. Du kan blandt andet hente viden hos patientforeninger og hos Nationalt Videnscenter for Demens.

Tilgiv dig selv. Hvis du bliver vred og bægeret flyder over. Man ved godt, at man ikke skal skælde ud, men man kan komme til det.

Accepter demensens forløb. Det kan blive nødvendigt, at den demensramte skal på plejehjem. Her kan nogle pårørende føle, at de giver op. Men sådan er det jo ikke. Man kan prøve at vende det og sige, at så er der mere overskud til at være sammen om noget godt, mens andre tager sig af de praktiske ting.

Fortæl om sygdommen. Vær åben over for venner og familie. Det er hårdt, hvis man føler, man skal dække over det, der sker. Og det er meget nemmere at få hjælp, hvis andre ved, hvad det handler om.

Pas på dig selv. Det klassiske billede fra flyveren af at tage iltmaske på selv, før man hjælper andre, gælder også her. Du kan kun hjælpe andre, hvis du passer på dig selv.

Skab energi i dit liv. Man er nødt til selv at få benzin på motoren ved at gøre noget, der giver energi. Så find ud af, hvad der giver dig energi.

Vær konkret, når du beder om hjælp. Kom med konkrete forslag til, hvad du og den demensramte har brug for: ’Jeg har brug for en lasagne til fryseren om tirsdagen, hvor jeg går til banko, så jeg ikke behøver lave mad’ eller ’Jeg vil gerne have hjælp til at slå græs en gang om ugen´ eller ’Er der en, der kan være ved far, mens jeg går til sport´.

Brug pårørendegrupper, hvor du kan få råd og spejle dig i nogen, der er i en situation, der minder om din egen.

Vær fysik og socialt aktiv. Og mærk efter, så du finder balancen og ikke deltager i mere end du kan overskue.

Læs også:

Gode råd: Sådan passer du på et menneske med demens

Klik dig klogere: Få gode råd til at støtte et menneske med demens

Nyhedsbrevet Din Guide til Sundhed

Artiklen her er fra Region Midtjyllands nyhedsbrev 'Din Guide til Sundhed'.

Se andre artikler fra nyhedsbrevet her

Tilmeld dig nyhedsbrever herunder.

Tilmeld dig til nyhedsbrevet

Du kan til enhver tid framelde dig igen.