Artiklen er udgivet d. 6. marts 2022

Hvis man har forsøgt at blive gravid i et år, og det ikke er lykkedes, betragtes det som ufrivillig barnløshed.

– Ufrivillig barnløshed er den hyppigste sygdom blandt 25–44–årige. Den er mere udbredt end fx astma og sukkersyge, fortæller overlæge Helle Olesen Elbæk fra Fertilitetsklinikken i Skive.

Mange oplever, at usikkerheden og ventetiden påvirker psyken: hvorfor lykkes det ikke og kommer det til at lykkes?

– Det kan føles som et tab af noget, som man ikke har haft. Nogle oplever sorg, vrede og forringet selvværd. Man regner med at være sund og rask, og så smuldrer det, siger afdelingslæge Susanne Lund Kristensen fra Fertilitetsklinikken i Horsens.

– Ufrivilligt barnløse bliver konfronteret med det hele tiden: der er barnevogne overalt, vennerne begynder at få børn, forventningspresset fra familien stiger osv., uddyber hun.

Nogle undgår at deltage i sociale arrangementer – eller oplever at blive udelukket af andre af misforståede hensyn. Sexlivet kan også ændre sig og blive til en skemalagt pligt fremfor en lyst og en glæde.

Mange forbinder det med noget tabubelagt at gå i fertilitetsbehandling. Behandlingen kan være fysisk krævende og gribe ind i hverdagen med besøg på klinikken, hormonbehandling osv. En del par oplever, at der opstår en ubalance i forholdet – fx skyldfølelse hos den ene.

Alder spiller en stor rolle

Der kan være mange forskellige årsager til, at den positive graviditetstest udebliver.  

Kvinders alder er den væsentligste årsag. Kvinder er i gennemsnit omkring 30 år, når de får deres første barn.

– Kvinder er født med alle deres æg. Man får ikke nye undervejs, og kvaliteten daler med alderen. Det er særligt markant, efter man er fyldt 35 år. Antallet af æg falder, og mange æg går til grunde. Det sker for alle kvinder, forklarer Helle Olesen Elbæk.

Andre årsager er lukkede eller ikke fungerende æggeledere, fx efter en klamydiainfektion. Menstruationsforstyrrelser kan også spille ind.

For mænd bliver det også sværere at befrugte kvinder med alderen. Mandens levevis spiller også en stor rolle. Sædkvaliteten påvirkes af fx tobak, hash, alkohol, overvægt, for meget koffein og brug af anabole steroider. 

Ufrivillig barnløshed kan også skyldes noget genetisk eller ledsage andre sygdomme. Det gælder både for kvinder og mænd.

En hjælp til at træffe beslutninger

Normalt åbner dørene til fertilitetsklinikkerne først, når man forgæves har forsøgt at blive gravid i minimum et år og har fået en henvisning fra egen læge.

Men så længe behøver du/I ikke at vente: Et nyt tilbud gør det muligt få tjekket æg og sædceller og få gode råd om fertilitet i god tid inden 'Projekt Baby'.

Tilbuddet er for alle, som har interesse eller behov for at få rådgivning omkring fertilitet. Det kræver ikke henvisning fra egen læge.

– Rådgivningen er en hjælp til at kunne tage beslutninger om livsstil og familieplanlægning. Den giver et vink om, hvad der ser godt ud, og hvad der evt. skal tages højde for, hvis man på senere et tidspunkt vil have børn, forklarer lægerne.

For at kunne benytte tilbuddet om fertilitetsrådgivning skal du bo i Region Midtjylland og være mellem 18–40 år, hvis du er kvinde, og mellem 18–45 år, hvis du er mand. Du kan komme alene eller sammen med en partner.

– Alle køn i alle konstellationer er velkomne, understreger de.

Kvinder får taget en blodprøve, som giver et fingerpeg om antallet af æg, og en ultralydsskanning af æggestokke og livmoder for at tjekke, om der er noget unormalt.

Mænd afleverer en sædprøve. Derudover skal alle besvare en række spørgsmål, der viser, om man har øget risiko for lav fertilitet. Det kan fx være rygning, vægt og andre livsstilsfaktorer.

– Med tidlig rådgivning kan vi forhåbentlig motivere til livsstilsændringer og undgå, at folk får brug for fertilitetshjælp på et senere tidspunkt, fremhæver Helle Olesen Elbæk. 

Rådgivningen foregår på Fertilitetsklinikkerne på Regionshospitalerne i Horsens og Skive.

Læs mere her:

Flere artikler om samme emne

Forøg dine chancer for at blive gravid

Lægernes gode råd til kvinder: Det kan du selv gøre for at øge chancen for at blive gravid.

Her er lægernes råd til kvinder: Sådan kan du styrke din fertilitet

Sådan kan din livsstil bane vejen til at blive far

Lægernes gode råd til mænd: Det kan du selv gøre for at øge chancen for at gøre en kvinde gravid.

Her er lægernes råd til mænd: Skru op for sædkvaliteten med sunde vaner

Nyhedsbrevet Din Guide til Sundhed

Artiklen her er fra Region Midtjyllands nyhedsbrev 'Din Guide til Sundhed'.

Se andre artikler fra nyhedsbrevet her

Tilmeld dig nyhedsbrever herunder.

Tilmeld dig til nyhedsbrevet