Udgivet d. 8. februar 2022

Tid til toiletbesøg er bare et af fem gode råd til at holde dine tarme sunde.

Christian Lodberg er overlæge på afdelingen Lever-, Mave-, og Tarmsygdomme på Aarhus Universitetshospital og Institut for Klinisk Medicin på Aarhus Universitet.

Han peger her på 5 sunde hverdagsvaner, som også er tarmenes livret.

  1. Følg kostrådene
    • Spis planterigt, varieret og ikke for meget.
    • Spis flere grøntsager og frugter.
    • Spis mindre kød – vælg bælgfrugter (bønner, linser, kikærter og sådan, red) og fisk.
    • Spis mad med fuldkorn.
    • Vælg planteolier og magre mejeriprodukter.
    • Spis mindre af det søde, salte og fede.
    • Sluk tørsten i vand.

  2. Få tilstrækkeligt med væske
    Drik mindst 2 liter væske om dagen – gerne vand, men andre drikkevarer tæller også med. Hvis du får nok at drikke, kan du forebygge almindelige gener fra tarmene så som forstoppelse.

  3. Fokuser på fibre
    Få tilstrækkeligt med kostfibre, som holder tarmene i gang og fremmer fordøjelsen. Spis fx havregryn, kål og gulerødder. Hvis du ikke får tilstrækkeligt med fibre gennem kosten, kan du supplere med et kosttilskud.

  4. Hold dig fysisk aktiv
    Fysisk aktivitet stimulerer tarmens bevægelser og holder gang i tarmene på den gode måde.

  5. Giv tarmen tid til at tømme sig
    Afsæt tid til toiletbesøg – gerne på faste tidspunkter. Hvis du har svært ved at komme af med afføringen, kan du sætte fødderne op på en skammel. Når benene er bøjet i en vinkel under 90 grader, åbner tarmen sig mere op. Hvis denne positur – også kaldet skovskiderstillingen – ikke får afføringen på gled, så hold en pause og gå på toilettet igen senere. Det er bedre end at sidde og presse hårdt i lang tid.

Læs også:

Larm fra din tarm: Mavekneb, oppustethed og afføringsproblemer

Fup eller fakta: 10 påstande om sunde tarme

Nyhedsbrevet Din Guide til Sundhed

Artiklen her er fra Region Midtjyllands nyhedsbrev 'Din Guide til Sundhed'.

Se andre artikler fra nyhedsbrevet her

Tilmeld dig nyhedsbrever herunder.

Tilmeld dig til nyhedsbrevet