7 spørgsmål og svar om fødslen
Her kan du få svar på, hvordan en almindelig fødsel foregår på Region Midtjyllands fødesteder.
Kvalitets- og udviklingsjordemoder Charlotte Egholm Lyngsø fra Regionshospitalet Gødstrup svarer på nogle af de mest stillede spørgsmål om forløbet af en fødsel.
- Hvordan begynder fødslen?
Vi har 2 tegn på fødsel: Veer eller vandafgang. Omkring 80% af alle fødsler vil starte med veer, mens 20% begynder ved, at vandet går.
I begyndelsen kan du godt være i tvivl, fordi vandet sjældent går som i amerikanske film på én gang, men måske bare siver. På samme måde kan du være i tvivl, om du rent faktisk har veer.
Her guider vi ved at sige, at veer kommer med faste intervaller, at de gør ondt og varer længere end plukkeveer. - Hvornår kontakter jeg mit fødested?
Den første del af fødslen indtil livmoderhalsmunden er 4 centimeter åben, kalder vi latensfasen, og den tilbringer du som udgangspunkt derhjemme.
Vi plejer at sige, at du skal tage tid på veerne og se, hvor hyppigt de kommer.
Som førstegangsfødende anbefaler vi, at du kontakter fødestedet, når hver ve varer omkring 1 minut og kommer med et interval på 4 minutter, og det har været på den måde et stykke tid. Det er altså for tidligt at ringe, når du mærker de første veer.
Der kan være andre årsager til at kontakte os tidligere, fx hvis du bløder kraftigt, eller hvis vandet er gået. Så vil vi gerne høre fra dig med det samme. - Hvornår tager jeg afsted hjemmefra?
I tager afsted, når I har talt med os og aftalt med en jordemor, at det er det rigtige tidspunkt at komme ind og blive tjekket.
På fødestedet møder du en jordemor, som kan rådgive dig og undersøge, hvor langt du er i fødslen, og om du skal blive på hospitalet. - Hvordan kan I lindre mine smerter?
Vi har forskellige smertelindringstilbud, som går fra at guide til vejrtrækning over at komme under bruseren eller i et badekar til at du kan få lattergas eller en rygmarvsbedøvelse.
De ikke-medicinske smertelindringsmetoder har ingen bivirkninger, så dem forsøger vi ofte med først, men fødsler opleves og udvikler sig forskelligt, og du kan få brug for mere smertelindring. - Hvad vil det sige at være i aktiv fødsel?
Den aktive fase er fra du er 4 til du er 10 cm åben. I gennemsnit åbner en førstegangsfødende sig 1 cm i timen, så der vil være nogle timer endnu, hvis du ankommer tidligt i fødslen til fødestedet, men det kan være godt for både den fødende og for partneren at være hos os, hvor du er sammen med nogen, der kan rådgive og guide.
På dette tidspunkt er du som oftest på en fødestue, hvor du både kan hvile og bevæge dig rundt.
Det er godt at være i bevægelse, for det hjælper til at barnet kan trænge ned i bækkenet. - Hvornår er jeg klar til at føde?
På et tidspunkt bevæger du dig ind i det, vi kalder overgangsfasen. Her er du 9 til 10 cm åben, men barnet mangler stadig at komme helt ned i bækkenet.
Denne fase kan vare fra et par minutter til et par timer.
Derefter får du pressetrang, fordi barnet trykker på de nerver, der er omkring endetarmen. Det er som regel tegn på, at barnet er klar.
Pressefasen kan vare fra et par minutter til en time for en førstegangsfødende.
Derefter kommer barnet op at ligge hos mor. Partner får tilbudt at klippe navlesnoren, moderkagen fødes, og mor skal som ofte sys lidt. - I taler om den magiske time lige efter fødslen, hvad er det?
Barnet er meget åbent og modtagelig for indtryk, så det er en helt særlig stund, når I kigger på hinanden for første gang. Og selvom fødslen kan have været hård for mor, så er mor også fyldt med hormoner, og barnet bliver lagt til brystet for første gang.
Det giver alt sammen en samhørighedsfølelse, så den stund prøver vi at værne om og anbefale familierne, at det måske ikke gør noget, at de venter lidt med at kontakte og skrive rundt til den store omgangskreds.
Læs også:
Din graviditet fra undfangelse til fødsel
Klik dig klogere her: Se, hvad du kan forvente under din graviditet
6 myter om din graviditet
Se, hvad der er fup og fakta: Betyder halsbrand et barn med langt hår?
Nyhedsbrevet Din Guide til Sundhed
Artiklen her er fra Region Midtjyllands nyhedsbrev 'Din Guide til Sundhed'.
Se andre artikler fra nyhedsbrevet her
Tilmeld dig nyhedsbrever herunder.