Udgivet d. 12. september 2022

Heldigvis kan du i langt de fleste tilfælde tage det helt roligt:

- Hævede lymfekirtler er som regel blot et tegn på, at kroppens immunsystem fungerer som det skal. Kun i særlige tilfælde kan det være tegn på alvorlig sygdom, der bør undersøges nærmere, fastslår overlæge Jørn Starklint fra Medicinsk Afdeling/Hæmatologi på Regionshospitalet Gødstrup.

Vi har lymfeknuder over hele kroppen. De er en del af vores immunsystem og dræner bl.a. overskydende væske fra vores blod, når det har været ude i kroppens væv.

-Hvis der er betændelse i væsken, bliver det opfanget i lymfeknuderne, og så vil immuncellerne reagere og prøve at bekæmpe infektionen. Når lymfeknuderne kommer på arbejde, kan de hæve op og blive ømme, forklarer overlægen.

Kan mærkes på halsen, i armhulen og i lysken

Alle tilstande, som kan give betændelse, kan også forårsage hævede lymfeknuder. Det gælder fx halsbetændelse, lungebetændelse, en bullen finger, en betændt tå og sågar betændelse i en lille hårsæk som følge af barbering.

Det er forskelligt fra person til person, om man får hævede lymfeknuder i forbindelse med en infektion, og om man mærker noget til hævelsen. Størrelsen varierer også.

I udgangspunktet vil kirtler under 2 centimeter opfattes som fredelige, mens betydeligt større vil kræve nærmere undersøgelse, oplyser Jørn Starklint.

Det er lymfeknuderne i lokalområdet, som reagerer: Fx kan halsbetændelse og kyssesyge (mononukleose) give hævede lymfeknuder på halsen, mens en bullen finger vil kunne mærkes i armhulen. En betændt tå kan ligesom urinvejsinfektioner få lymfeknuder i lysken til at hæve og gøre ondt.

- Halsen, kravebenet, armhulen og lysken er de steder på kroppen, hvor lymfeknuderne ligger lige under huden. Så her vil du typisk kunne føle – og nogle tilfælde også se – hvis du har hævede lymfeknuder, fortæller Jørn Starklint.

Mange andre lymfeknuder sidder inde i kroppen, hvor vi ikke mærker dem - fx i maven og i milten, som er en stor lymfeknude.

Kan være hævet og øm i et stykke tid

En hævet lymfekirtel, der føles blød og øm, er som hovedregel ufarlig og behøver ikke at blive undersøgt nærmere.

- Hævelsen og ømheden vil forsvinde efterhånden, men i nogle tilfælde kan begge dele blive der i lang tid, efter selve infektionen i kroppen er væk. Det er også helt normalt, siger overlægen.

Han understreger dog, at intet er mejslet i granit, når det gælder hævede lymfeknuder. Der er gængse tilstande, og så er der undtagelser.

Herunder kan du læse mere om, hvad du skal være opmærksom på.

Flere artikler om samme emne

Se, hvilke symptomer, du skal være opmærksom på

Overlægen: En lille øm hævelse på halsen, i armhulen eller i lysken er som regel et ufarligt tegn på, at dit immunsystem reagerer, som det skal.

Læs artiklen: Hævede lymfeknuder: Et godt tegn, hvis det gør ondt

Få overlægens gode råd om lymfeknuder

Overlægen: Det er ikke nødvendigt at undersøge dine lymfeknuder i det daglige. Reager, hvis de opfører sig unormalt uden en kendt årsag.

Læs artiklen: Vær obs på dine lymfeknuder med mådehold

Nyhedsbrevet Din Guide til Sundhed

Artiklen her er fra Region Midtjyllands nyhedsbrev 'Din Guide til Sundhed'.

Se andre artikler fra nyhedsbrevet her

Tilmeld dig nyhedsbrever herunder.

Tilmeld dig til nyhedsbrevet