Hævede lymfeknuder: Et godt tegn, hvis det gør ondt
Overlægen: En lille øm hævelse på halsen, i armhulen eller i lysken er som regel et ufarligt tegn på, at dit immunsystem reagerer, som det skal.
Udgivet d. 12. september 2022
Infektioner er den hyppigste årsag til hævede lymfeknuder. Sjældnere årsager er godartede knuder, kræft og autoimmune sygdomme, hvor immunforsvaret angriber kroppens eget væv.
Det er et godt tegn, hvis det gør ondt
Sådan lyder den lidt usædvanlige hovedregel for hævede lymfeknuder. Men det er normalt, at lymfeknuder hæver og gør ondt, hvis man har en infektion i kroppen.
- Det er ufarligt og kræver ikke nærmere undersøgelse, siger Jørn Starklint, overlæge på Medicinsk Afdeling/Hæmatologi på Regionshospitalet Gødstrup.
- Her er det betændelsen, som er interessant – ikke de hævede lymfeknuder, fastslår han og tilføjer, at infektionen skal undersøges og behandles, hvis der er behov for det.
I alle andre tilfælde er det lymfeknuden, som kræver opmærksomhed, for hævede lymfeknuder kan være et tegn på mere alvorlige sygdomme.
Hårde knuder bør undersøges
Hvis der har samlet sig kræftceller i en lymfeknude, vil den typisk være hård og uden ømhed.
Hårde og ’ueftergivende’ lymfeknuder kan være et tegn på metastaser fra fx brystkræft. Knuden kan føles uregelmæssig og have en puklet overflade.
- En hård og bugtet lymfeknude skal altid undersøges nærmere, understreger Jørn Starklint.
Det samme gælder hævede lymfeknuder, som er faste og glatte. De kan være tegn på sjældnere kræftsygdomme i lymfesystemet eller blodet.
Du skal også konsultere din læge, hvis du får en hævet lymfeknude sammen med andre symptomer på sygdom – fx uforklarlig træthed og vægttab.
- Helt kort kan man sige: hvis du får hævede lymfeknuder, og der ikke er en kendt årsag, så kontakt lægen, opsummerer Jørn Starklint.
Kræver knuden nærmere undersøgelse?
Lægen kan afgøre, om knuden er ufarlig eller kræver nærmere undersøgelse hos en specialist.
Det vil altid kræve en vævsprøve at stille en diagnose – den kan ikke afgøres med en skanning eller røntgenbilleder.
Læs også:
Bliv klogere på de små knuder, der ind imellem kan mærkes på halsen, i armhulen og i lysken.
En lille øm hævelse på halsen, i armhulen eller i lysken er som regel et ufarligt tegn.
Få overlægens gode råd om lymfeknuder
Overlægen: Det er ikke nødvendigt at undersøge dine lymfeknuder i det daglige. Reager, hvis de opfører sig unormalt uden en kendt årsag.
Nyhedsbrevet Din Guide til Sundhed
Artiklen her er fra Region Midtjyllands nyhedsbrev 'Din Guide til Sundhed'.
Se andre artikler fra nyhedsbrevet her
Tilmeld dig nyhedsbrever herunder.