Bliv klogere på, hvad du skal spise og drikke for at få masser af jern gennem kosten.

Artiklen er udgivet d. 18. april 2023

  1. Mest jern i rødt kød. Vores organisme har lettest ved at optage jern fra animalske produkter frem for vegetabilske. Rødt/mørkt kød indeholder mest jern. Der er mindre jern i lyst kød og fisk, som dog stadig er gode jernkilder. Æg er også en god animalsk jernkilde.

  2. Spis grønne grøntsager. Grønne grøntsager er blandt de bedste vegetabilske jernkilder – det er fx broccoli, spinat, persille og grønkål. Spis gerne grønne grøntsager til den røde bøf – det øger jernoptagelsen endnu mere.

  3. Bælgfrugter. Bønner af forskellige slags, linser og lignende er også gode jernkilder.

  4. Kornprodukter. Havregryn og groft rugbrød er nogle af de kornprodukter, som indeholder jern.

  5. Nødder og tørret frugt. En lækker jernholdig snack kan være at blande nødder, rosiner, dadler, figner og mandler.

  6. Skru op for C-vitaminerne. C-vitamin fremmer optagelsen af jern. Hvis du har brug for jern, så spis gerne citrusfrugter, drik juice til maden og skyl eventuelt jerntabletter ned med juice.

  7. Mælk, kaffe og te hæmmer jernoptagelsen. Kalk – fx i mælk - hæmmer optagelsen af jern. Det samme gælder kaffe og te. Undlad at drikke mælk, kaffe eller te i forbindelse med måltider og sammen med jerntilskud. Forskyd gerne indtagelsen et par timer, men fortvivl ikke, hvis det glipper. Kroppen optager stadig jern, blot i mindre grad.

  8. Rødvinen er en jern-skrøne. Det er en skrøne, at et glas rødvin om dagen er godt mod jernmangel. Der er slet ikke så meget jern i rødvin, som mange forestiller sig. Et glas rødvin indeholder ca. 1,2 mg jern, så man skal drikke næsten 1,5 flaske om dagen, hvis det skal have nogen effekt – og så er de skadelige virkninger langt større. Derimod er der stoffer i vinen (fenoler), der modvirker optagelsen af jern.

  9. Hver 2. dag. Mange holder op med at tage et anbefalet dagligt jerntilskud, fordi de får ondt i maven eller forstoppelse. Generne vil ofte være mindre, hvis jerntilskuddet tages hver anden dag fremfor dagligt.

  10. Fast eller flydende. Nogle foretrækker flydende jerntilskud, som kan være lettere at tage end tabletter. Man skal dog være opmærksom på, at nogle af de flydende produkter indeholder væsentligt mindre jern.

Kilde: Sygeplejerske Else Kjær Mikkelsen fra Medicinsk Afdeling på Regionshospitalet Gødstrup

Flere artikler om samme emne

Jernmangel: Så almindeligt er det

Jernmangel kan gå hårdt ud over livskvaliteten. Se, hvilke symptomer, du skal være opmærksom på.

Klik dig klogere her: En blodprøve hos lægen kan give svaret

Tjek listen: Risikerer du at mangle jern?

Nogle befolkningsgrupper har høj risiko for at mangle jern i kroppen, forklarer speciallæge Anders Lødrup og sygeplejerske Else Kjær Mikkelsen fra Medicinsk Afdeling på Regionshospitalet Gødstrup.

Jernmangel er almindeligt: Er du i risikozonen?

Nyhedsbrevet Din Guide til Sundhed

Artiklen her er fra Region Midtjyllands nyhedsbrev 'Din Guide til Sundhed'.

Se andre artikler fra nyhedsbrevet her

Tilmeld dig nyhedsbrever herunder.

Tilmeld dig til nyhedsbrevet