Alle kender til smerter, der går over igen. Kroniske smerter er derimod en sygdom, som kan være meget belastende at leve med.

Artiklen er udgivet d. 17. november 2022
Foto: Hospitalsenhed Midt / Agata Lenczewska-Madsen

Av!

Vi har alle oplevet, at det gør ondt et sted i kroppen. I langt de fleste tilfælde kender vi årsagen til akut smerte og kan se frem til, at den forsvinder igen. I nogle tilfælde kræver det behandling – fx hvile, gips eller operation.

Med alderen er det almindeligt at leve med vedvarende smerter – fx fra et knæ, en tommelfinger eller en ryg med slidgigt (artrose). Der er oftest tale om såkaldt simple smerter, der udspringer af noget og er til at leve med.

Komplekse kroniske smerter er noget helt andet:

– Det er en sygdom, der giver langvarige og vedvarende smerter, som man ofte ikke kender årsagen til. Det kan også være akutte smerter, som bliver ved efter at skaden er helet, så smerten ikke længere skyldes skaden, forklarer ledende overlæge Randi Eltved fra Smerteklinikken på Regionshospitalet Silkeborg.

Kroniske smerter går ud over nattesøvnen, energien og humøret og påvirker livskvaliteten og evnen til at fungere i hverdagen. Sanseindtryk bliver forstærket, så man kan fx blive meget følsom over for lys, lyd og andre stimuli. Det kan være svært at passe sit job, og mange isolerer sig og bliver ensomme. Nogle udvikler angst og depression.

Viden er vigtig

2–5% af befolkningen er ramt af komplekse kroniske smerter. Alle kan blive ramt, men kvinder er mere udsatte end mænd, og generelt øges risikoen med alderen. Misbrug, overgreb og andre fysiske, psykiske og sociale belastninger tidligt i livet er også en risikofaktor.

– Vi opfatter smerterne som en forstyrrelse i nervesystemet. Er nervesystemet belastet i forvejen, vil det oftere have svært ved at regulere smerter, forklarer Randi Eltved.

Kroniske smerter svinger spontant. De kan være til stede hele tiden eller variere. Hvis man har haft det i flere år, forsvinder det næppe. Men man kan lære at leve med det og tilpasse sig, siger overlægen.

– Viden er en vigtig del af behandlingen. Mange patienter er pressede af at have en sygdom, som de ikke kan forklare sig selv eller andre. Det er vigtigt at forstå, hvad man fejler, fastslår hun.

Mødt med mistro

Kroniske smerter møder meget mistro.

– Vi kender alle til smerter. Derfor kan det være svært at forstå kroniske smerter, som er en helt anderledes sygdom end akutte smerter, pointerer Randi Eltved.

Det presser mennesker med kroniske smerter yderligere, at omgivelserne ikke altid helt forstår, at de har det svært.

Sundhedspersonale har ikke altid tilstrækkelig indsigt i komplekse kroniske smerter, påpeger Randi Eltved:

– Mange patienter har været gennem stribevis af undersøgelser, hvor de får at vide, hvad de ikke fejler. De får ikke at vide, at de fejler kroniske smerter og en forklaring på hvad det er, og hjælp til at leve bedst muligt med det.

Nogle patienter får ordineret morfin mod stærke smerter.

– Det kan hjælpe i starten, men så udvikler man tolerans og får abstinenser, og det er endnu værre, advarer Randi Eltved.

Angst, søvnløshed og andre af sygdommens følgevirkninger kan nogle gange kortvarigt behandles med medicin, men langvarig medicinsk behandling er ikke nogen god løsning, tilføjer hun.

Patienter, som bliver henvist til Smerteklinikken i Silkeborg, får en skræddersyet behandlingsplan, der sætter ind både fysisk, psykisk og socialt.

Flere artikler om samme emne

Bliv klogere på dine kroniske smerter

Ledende overlæge Randi Eltved fra Smerteklinikken på Regionshospitalet Silkeborg har en stribe gode råd, der kan lette tilværelsen for dig, som er ramt af kroniske smerter.

Se de gode råd her: Viden og gode vaner kan hjælpe til et bedre liv med smerter.

Gode råd til dig som pårørende til én med kroniske smerter

Det kan være hårdt at være pårørende til et menneske med kroniske smerter.

Klik dig klogere: Det kan du gøre.

Nyhedsbrevet Din Guide til Sundhed

Artiklen her er fra Region Midtjyllands nyhedsbrev 'Din Guide til Sundhed'.

Se andre artikler fra nyhedsbrevet her

Tilmeld dig nyhedsbrever herunder.

Tilmeld dig til nyhedsbrevet