Er gluten usundt – og hvad er cøliaki?
Gluten er et protein, der findes i hvede, rug og byg. For mennesker, der ikke tåler gluten, kan det forårsage maveproblemer, træthed og hududslæt.
Om denne udgave af Din Guide til Sundhed
Gluten er et protein, der findes i hvede, rug og byg. For mennesker, der ikke tåler gluten, kan det forårsage maveproblemer, træthed og hududslæt.
De senere år er det blevet populært at spise glutenfrit, selvom man ikke er allergisk, fordi gluten af nogle opfattes som usundt – men hvad er fup, og hvad er fakta?
I denne udgave af Din Guide til Sundhed taler vi med klinisk diætist Mia Rasholt, som gør dig klogere på gluten og cøliaki – også kaldet glutenintolerance.
Artikler i denne udgave
Cøliaki: Når gluten ødelægger tarmen
Hvis du lider af tarmsygdommen cøliaki, skal du undgå gluten resten af livet. Raske kan derimod roligt spise brød, pasta og andre fødevarer med gluten, fortæller klinisk diætist Mia Rasholt fra Regionshospitalet Horsens.
Tip til hverdagen med glutenintolerance
Vær opmærksom på alt, hvad du putter i munden. Det er let at gennemskue, at der kan være gluten i brød og pasta. Men der er glutenholdigt mel i mange andre fødevarer.
Tjek det: Er der gluten i remouladen og leverpostejen?
8 myter om gluten og glutenintolerance
Er det sundere at spise glutenfri mad? Og kan man vokse fra glutenintolerance? Klinisk diætist og kostkonsulent Mia Rasholt fra Regionshospitalet Horsens sorterer i fup og fakta om gluten og cøliaki.