Ensomhed: Det hjælper at gribe ind
Forskningen peger på, at det hjælper at gribe ind over for ensomhed. Forsker lister 4 former for intervention og efterlyser et sprog for at tale om ensomhed.
Udgivet d. 13. september 2023.
Sammen med sine forskerkolleger ved forskningsenheden DEFACTUM, Region Midtjylland, har adjunkt og forsker Julie Christiansen gennemført en analyse af 136 internationale studier om ensomhed.
Resultatet viser, at interventioner, der har som primært formål at mindske ensomhedsfølelse, er virksomme.
Forskerne lister fire former for indgriben eller intervention:
- Sociale netværks interventioner – her afhjælper man ensomhed ved at give muligheden for at udvide det sociale netværk.
- Interventioner, der giver støtte i forhold til at danne nære relationer, det kan fx være en mentor-ordning eller en besøgsven, hvor der er fokus på 1:1 kontakt.
- Interventioner, der er baseret på psykologisk behandling fx med kognitiv adfærdsterapi eller andre former for terapi.
- Interventioner, hvor man arbejder på at give den enkelte sociale og emotionelle redskaber, så det bliver lettere at gå ud og skabe nye relationer.
– Vi kan se, at interventionerne virker i praksis. De har en lille til moderat effekt. Nogle af interventionstyperne er muligvis bedre end andre, men der var ikke klare forskelle, siger Julie Christiansen.
Psykologiske interventioner og social støtte virker dog at være mere effektivt end fx at udvide det sociale netværk – det er altså sjældent nok bare at stille et netværk til rådighed for folk, de skal også have støtte til at bruge det.
– Det giver god mening, hvis man ser på forskellen mellem ensomhed og social isolation. Jeg har ikke løsningen på, hvordan man skal gribe ind og henvende sig til den enkelte. Men det er en proces at blive bedre til at tale om vores mentale og sociale helbred. Jeg kunne ønske, at det var noget, vi havde et sprog for og alle kunne tale om mere naturligt, siger forsker Julie Christiansen.
Gode råd om ensomhed
- Det er vigtigt at have et sprog for ensomhed. Du skal ikke være bange for at tage fat i mennesker i dit netværk, som du mener er påvirket af ensomhed. Tal med dem.
- Sig til nogen, hvis du selv føler dig ensom. Det kan være en ven, en kollega, en klassekammerat, et familiemedlem – bare nogen i dit netværk.
- Du skal ikke skjule, at du er ensom, det bliver ensomheden værre af.
- Se dig omkring efter steder, hvor du kan være sammen med mennesker i trygge rammer.
Kilde: Lektor Mathias Lasgaard og forsker Julie Christiansen, DEFACTUM, Region Midtjylland.
Læs også:
Forsker: Det er helt normalt at være ensom i perioder
Nyhedsbrevet Din Guide til Sundhed
Artiklen her er fra Region Midtjyllands nyhedsbrev 'Din Guide til Sundhed'.
Se andre artikler fra nyhedsbrevet her
Tilmeld dig nyhedsbrever herunder.