Endometriose viser sig meget forskelligt
Den kroniske sygdom endometriose kan være yderst smertefuld og gå hårdt ud over livskvaliteten, men der er stor forskel på sygdommen fra kvinde til kvinde.
Udgivet d. 30. september 2024
Foto: Søren Braad Andersen
Den kroniske sygdom endometriose kan være yderst smertefuld og gå hårdt ud over livskvaliteten, men der er stor forskel på sygdommen fra kvinde til kvinde.
Hvis vævet i livmoderhulen, som kvinder bløder fra under menstruationen, kommer til at sidde andre steder i kroppen, så hedder det endometriose. Og det kan udvikle sig til en yderst smertefuld sygdom.
– Vævet kan sætte sig i bughulen, og det kan danne cyster på æggestokken. Det kan vokse ind i tarm og blære og opføre sig aggressivt som en kræftsygdom uden af være kræft. Det respekterer ikke organer og vokser, som det har lyst til, forklarer Maja Lundegaard Iversen, ledende overlæge på afdelingen for kvindesygdomme og fødsler på Regionshospitalet Gødstrup.
Smerter og stor træthed
Symptomerne på endometriose er smerter omkring menstruationstidspunktet og midtvejs mellem menstruationerne under ægløsning og beskrives som kraftige menstruationssmerter.
– Kvinderne kan have så ondt, at de ikke kan passe deres skole og arbejde, og de kan få kvalme og nogle så meget, at de kan kaste op. De kan ligge helt krampagtigt med en varmepude i sengen. Smerterne kan stråle om mod lænden og ned mod benene, og så kan det give andre symptomer alt efter, hvor vævet sidder.
Der kan være symptomer fra tarmen eller fra blæren eller smerte i forbindelse med sex. Mange vil også mærke en udtalt træthed som man også kan se ved andre kroniske sygdomme.
– Mine patienter beskriver det som at være træt med træt på, og de kan sove 12-14 timer i døgnet. Trætheden kan være drænende. Andre vil opleve fertilitetsproblemer, de har måske ikke studset over menstruationssmerter tidligere, og så er det først, når de prøver at blive gravide, at de opdager, at der er et problem, siger Maja Lundegaard Iversen.
Stor variation
Man kan have endometriose uden at være generet af sygdommen. Der er en stor variation i, hvad kvinder mærker. Dette er en af udfordringerne ved sygdommen. At nogle slet ikke at mærker noget, mens andre kan være så voldsomt påvirkede.
– Hvis vi fx ved en operation finder vævet og efterfølgende spørger ind til symptomer, så vil nogle nikke genkendende til det. Men de har måske ikke tænkt over det før, for de har hørt, at det er normalt at have ondt og har levet med det, siger Maja Lundegaard Iversen.
– En del patienter har haft symptomer i mange år. De har måske klaget over smerter i underlivet i 5-10 år, og der kan være en stor lettelse over at få en diagnose, fordi de har gået i mange år og ikke følt, de bliver hørt og er måske begyndt at tvivle på det, de mærker i deres krop.
Omkring 10 procent af kvinder i den fødedygtige alder bliver ramt. Et par procent ud af de ti procent, som får sygdommen, har endometriose i svær grad. Sygdommen anslås at koste samfundet i omegnen af seks milliarder kroner hvert år, primært i tabt arbejdsfortjeneste.
– Sygdommen rammer ofte på et tidspunkt, hvor kvinder skal passe fuldtidsjob og familie, og de skal også gerne se godt ud og passe deres fritidsaktiviteter. Mange vil opleve, at det kan de ikke og må sygemelde sig eller få et flexjob, siger Maja Lundegaard Iversen
– De største problemer er, at kvinderne ikke kan levere det, de ellers kunne – og at det går ud over livskvaliteten. Det kan også gå ud over familielivet. Hvis de ikke kan få de børn, de drømmer om, eller ikke kan få samlivet med manden til at fungere, så er der måske nogle, der ender med at gå fra hinanden.
Mistillid til kvinderne
Når man har så stærke kroniske smerter igennem lang tid, så holder kroppen til sidst op med at vise, hvor ondt det gør.
– Når der kommer nogle ind med et brækket ben, så er vi ikke i tvivl om, hvor ondt det gør. Men har man kroniske smerter, så bliver man ikke længere klamt svedende eller bleg eller blussende. Derfor kan kvinder blive mistænkeliggjort i forhold til, om det nu kan passe, at de har så ondt. Og de kan risikere at blive fyrede på grund af for mange sygedage og den mistillid, der ligger, siger Maja Lundegaard Iversen.
Man kender ikke årsagen til endometriose, og derfor kan man heller ikke forebygge at endometriose opstår, eller at det udvikler sig. Til gengæld kan man hjælpe kvinder med endometriose med hormonbehandling og operation.
Læs også:
Sådan behandles endometriose
7 gode råd mod endometriose
Nyhedsbrevet Din Guide til Sundhed
Artiklen her er fra Region Midtjyllands nyhedsbrev 'Din Guide til Sundhed'.
Se andre artikler fra nyhedsbrevet her
Tilmeld dig nyhedsbrever herunder.