Artiklen er udgivet d. 6. oktober 2023

Her giver Thomas Marcussen, psykolog og klinikleder, Forskningsklinikken for Ludomani på Aarhus Universitetshospital, seks råd og strategier til dig som pårørende.

  • Insister på at tale om det. Spilleafhængighed er skammens og tavshedens lidelse. Det er helt almindeligt, at både den afhængige og de pårørende har en tendens til at tænke, lad os holde det mellem os og måske behandleren.

    Insister på ikke at lade den afhængige glide af på spørgsmål og tal åbent om afhængigheden.

  • Pas på med at låne penge ud. De vil formentlig blive brugt på spil. Det er ikke en sort/hvid regel, for der kan være situationer, hvor det kan løse store problemer. Men det bør være forbundet med klare forventninger eller betingelser, fx at den afhængige skal søge behandling.

  • Spørg til andet end ludomani. Det er vigtigt at være opmærksom på hele personen. Kig ned under spillet og se hele mennesket. Der kan være andre områder, hvor den enkelte har brug for hjælp.

    Det kan fx være hjælp til at huske sin medicin, hvis man har ADHD. Og husk ikke kun at tale om spil. Det betyder at den enkelte føler sig set og mindre stigmatiseret.

  • Tal med andre end den, der spiller. For at få andres perspektiv – og for selv at ventilere. De fleste behandlingssteder tilbyder hjælp til pårørende. Det kan være alt fra en snak på telefonen til et forløb. Men man kan også bruge sit eget netværk, hvis man har et.

  • Husk din egen trivsel. Det kan være ok at holde sig på afstand, hvis man ikke har overskuddet. Pas på dig selv.

  • Jo bedre fundament, du selv står på, jo bedre kan du hjælpe. Forskningsklinikken for Ludomani er i gang med en indsats, hvor man går fra at pålægge de pårørende et stort ansvar fx for kontrol til i højere grad at se på, hvor den pårørende selv er og hvilke ressourcer, de har. 

Læs også:

Psykolog: Gambling er et stigende problem

Se mere her: Disse 2 grupper er hårdest ramt

6 råd til at bryde ud af spilleafhængighed

Klik dig klogere: Sådan kan du genvinde kontrollen

Nyhedsbrevet Din Guide til Sundhed

Artiklen her er fra Region Midtjyllands nyhedsbrev 'Din Guide til Sundhed'.

Se andre artikler fra nyhedsbrevet her

Tilmeld dig nyhedsbrever herunder.

Tilmeld dig til nyhedsbrevet