Er du en af de godt 400.000 danskere, som skal på skiferie, så husk, at du har større risiko for skade, hvis du kravler direkte fra sofaen og ud på pisten.

Udgivet d. 2. januar 2028. Fagligt revideret d. 22. november 2022 

Det kræver en fysisk forberedt krop at gå fra rusten dansker til alpin skiløber. Kom i gang med træningen nu!

- Undgå at vælte …

Sådan lyder fysioterapeut Lars Engelst Petersen første opfordring til alle jer, der skal på skiferie.

Og det er ikke for at være morsom. Uheld og skader sker i sagens natur, når man styrter på pisten - i dét snefnug af et øjeblik, hvor man tror, man ejer bjerget, mister koncentrationen og omdannes til en løbsk sneplov. Ved faldet blokerer ski og støvler for, at kroppen kan bøjes fleksibelt, og leddene vrides i forkerte retninger.

Men selvfølgelig kan dette scenarie undgås.

Nybegynderne – og dem, der kører over evne

- Det handler i mange tilfælde om erfaring og fornuft – om at vide, hvad man i det hele taget foretager sig på brædderne, siger Lars Engelst Petersen, der er klinisk underviser i fysioterapi på Regionshospitalet Randers.


- Vi ser mange patienter, der er nye på ski og undervurderer behovet for at gå i skiskole. Uøvede voksne skal ligesom børn på skiskole. I nogle tilfælde i højere grad, for børn er jo ekstremt fleksible og dygtige til at lære, siger fysioterapeuten.

Han tilføjer dog:


- Når det så er sagt, sker der også rigtig mange uheld med unge, især mænd, der har været afsted på skiferie flere gange og vil køre hurtigere, vildere. De kører over teknisk formåen, og så går det galt.


Til denne kategori af ’dare devils’ hører ifølge fysioterapeuten også de unge, som fester for hårdt under skiferien. Pister og tømmermænd er en meget dum kombination. Der går mange timer, før koordinationsevnen er genoprettet, efter man er faldet ned i et ølkrus på bierstuben.

Træn dig op på 6-7 uger

For alle skiturister gælder det dog, at forberedelserne før ferien er altafgørende.

Mange tager afsted i uge 7, og selv om man måske føler sig tonstung og uoplagt efter julen, er der ingen grund til at hensygne og risikere en korsbåndsskade med efterfølgende genoptræning.


- Man behøver ikke at være topatlet for stå på ski, en ganske almindelig grundform kan klare det. Fra årsskiftet er der 6-7 uger til uge 7, og i det tidsrum kan man udrette meget med sin krop, anbefaler Lars Engelst Petersen.


På regionshospitalet Randers har man sammensat et program med 6 øvelser, der forbereder de vigtige dele af kroppen på pistens belastninger.

6 øvelser, der tuner din krop til skiløb

Fysioterapeuterne på Regionshospitalet Randers har sammensat et lille træningsprogram, som styrker dig før en skiferie og dermed forebygger skader.

Hvis der kun er få uger, til familien drager afsted mod Norges tinder eller Alperne, og formen ikke er, hvor den skal være, er der stadig masser af muligheder. Det er aldrig for sent at gå i gang, hvis du vil undgå skiskader.

Find det skræddersyede øvelsesprogram fra Regionshospitalet Randers her.

Mange kender måske de 6 klassiske øvelser fra fitnesscenteret eller gymnastikholdet, og de er tilrettelagt på en måde, som gør dem ekstra egnede til skiløbere.

Tjekliste: Inden du sætter dig op i skiliften

Støvler, ski, bindinger og andet udstyr skal tilpasses din kropstype og dit aktivitetsniveau. Det vigtige ord er ’sikkerhed’, og hvis du sløser med udstyret, kan det betyde en hård opbremsning af hele ferien.

Når du er landet på destinationen og besigtiger de forhåbentligt velpudrede bjerge, er der stadig forholdsregler at tage. Skiløb er nemlig en af de sportsgrene, hvor udtrykket ’gå aldrig ned på udstyr’ ikke er en kliché, men et krav. En forudsætning for en vellykket ferie.


Det betyder ikke, at du skal bruge formuer – dit grej skal bare være sikkerhedsmæssigt i orden.


Langt de fleste ski-resorts har godt præparerede pister, afmærkninger af farlige steder mv., og personalet i udlejningsafdelingen leverer også rådgivning om størrelse af støvler og andet grej

Sjusk kan koste dyrt

Hvis du ikke har udstyret med hjemmefra og er ny i felten, bør du bruge ekstra tid på at få tilpasset dine støvler og ski ned til mindste millimeter. Det er muligt, at støvlerne ’føles okay’, når du står i hotellets kælder og er utålmodig, men sjusk kan udvikle sig til katastrofe i løbet af dagen.

5 vigtige sikkerhedsråd til alpine skiløbere

• Brug altid hjelm, både voksne og børn. Hovedskader sker i særlig grad ved de nye vinterdiscipliner, f.eks. snowboarding, men beskyt dit hoved under alle omstændigheder.


• Sørg for en korrekt indstilling af bindinger i forhold til din vægt- og skitype. Personalet på udlejningsstedet eller garvede skiløbere kan hjælpe dig. Bindingerne sørger bl.a. for, at støvlerne klikker af ved fald.


• Hvis du har en godt polstret dragt på, kan det afbøde lidt af slaget ved et styrt.


• Følg de anviste pister og i øvrigt færdselsreglerne.


• Kast dig aldrig uforberedt ud i krumspring og discipliner, som du ikke er fortrolig med.

Yngre mænd og modne kvinder falder hårdest

Nye undersøgelser og skadetal viser, at blandt unge skiløbere står mændene for de grimmeste styrt, angiveligt fordi de er større vovehalse og derfor kaster sig ud i tekniske spidsfindigheder og sorte løjper, som de ikke helt var klar til.


Men der er desværre også en anden gruppe, som tilsyneladende falder hårdere: kvinder i alderen 51-60 år.


Modne kvinder har mere sårbare knogler end mænd i samme alder, og de er derfor nødt til at gøre ekstra meget ud af konditionstræning og øvelser før turen.

Kilde: SOS.eu

Sådan dækker dit blå sundhedskort

Det blå sundhedskort dækker behandling, hvis du kommer til skade under skiferien i EU-lande og Schweiz og Norge. Det gælder også, hvis du bliver akut syg.


MEN: Du får kun tilbudt de behandlinger, som det pågældende lands egne borgere ville få. Det er sundhedspersonalet i den enkelte region, der vurderer, hvad de stiller til rådighed. På en skiferie kan du således ende i en situation, hvor en redningshelikopter eller en ambulance transporterer dig til et privathospital, og så er det langt fra sikkert, at det blå kort træder i kraft.


VIGTIGST i denne sammenhæng er dog, at det blå kort IKKE dækker hjemtransport, hvis du skal brede dig over tre sæder med dit brækkede ben.
Alt i alt er det en god idé at købe en særlig rejseforsikring inden skiferien.