Regelmæssighed og struktur i hverdagen er en god måde at undgå hovedpine.

Udgivet d. 6. marts 2024.

Regelmæssighed og struktur i hverdagen er en god måde at undgå hovedpine. Det gælder både i forhold til væske, mad og døgnrytme. Her gennemgår sygeplejerske Stine Sølager Kriegbaum, Neurologisk Klinik Viborg, nogle af de vigtigste ting, du selv kan gøre for at afhjælpe hovedpine.

  • Drik vand. Drik rigeligt med væske i løbet af dagen.

  • Spis sundt, varieret og regelmæssigt. Det er vigtigt at spise både sunde og regelmæssige måltider i løbet af dagen.

  • Begræns rygning og alkohol. Både rygning og indtagelse af alkohol bør begrænses, hvis man har tendens til hovedpine.

  • Sov tilstrækkeligt og regelmæssigt. Sørg for at få tilstrækkeligt med søvn. Også her er regelmæssighed en god idé, så du går i seng på samme tid og står op på samme tid.

  • Skærmvaner. Begræns brugen af skærm, især inden sengetid. Anbefalinger siger en time. Jeg kan godt finde på at sige, at du med fordel kan stoppe to timer inden, du skal sove.

  • Arbejdsstillinger- og blikretning. Mange sidder ned på arbejdet. Det er vigtigt både at ændre arbejdsstillinger og flytte blikket ofte i løbet af dagen. Rejs dig op, se ud ad vinduet.

  • Motion og frisk luft. Det er vigtigt at motionere regelmæssigt og at få frisk luft hver dag. Det kan være cykeltur til og fra arbejde eller en gåtur i løbet af dagen.

  • Balance mellem aktivitet og hvile. Det lyder nemt, men er det ikke – der skal være en balance mellem, de ressourcer, du har til rådighed, og de ressourcer, du bruger. Energien kan kun bruges én gang. Husk på batterierne skal lades op i løbet af dagen.

  • Glæde. Hav fokus på de ting i din hverdag, som giver energi. At putte mere ind i hverdagen af det, som gør dig glad, kan have stor betydning for hovedpinesmerten og din oplevelse heraf.

  • Gode vaner. Gode vaner kan være med til at aflede opmærksomheden fra smerter og fx bryde et mønster af for meget medicin. Et eksempel er at starte dagen med en god morgenmad, inden man tager smertestillende piller. Så opdager du måske, at det ikke er nødvendigt den dag.

  • Åbenhed. Hovedpine kan være tabubelagt. At tale åbent om problemer med hyppig hovedpine, kan være vejen til at få hjælp af pårørende eller arbejdspladsen. Det kan være nødvendigt for at ændre mønstre og håndtere hovedpinen. Det kan fx afveksling i arbejdsopgaver eller pauser i frisk luft i løbet af dagen. Det kan også være muligheden for at undgå støjende omgivelser.

Nedskriv dine hovedpiner

Det kan være en god idé at registre sine hovedpiner. Det kan selvsagt være svært at huske og se et mønster. Derfor kan du notere, hvornår du har hovedpine, dit medicinforbrug, og hvordan hovedpinen opleves. Det kan gøres på skrift eller i en app.

Hovedpinekalender. Her kan man notere typen af hovedpine og medicinbrug. En hovedpinekalender anvendes ofte til opfølgning af hovedpine behandling.

Hovedpinedagbog. Her beskrives typen af hovedpine, og de symptomer der følger med. En hovedpinedagbog hjælper med at finde en diagnose og vil derfor være nyttig at medbringe, hvis du søger læge.

Dagbog og kalender kan downloades i papirform fra Dansk Hovedpine Selskabs hjemmeside. Eller du kan downloade dem som apps, der hvor du normalt downloader apps til din mobil. Søg på ’Hovedpinedagbog’ eller ’Hovedpinekalender’.

Link til Dansk Hovedpine Selskab.

Læs også:

Sygeplejersker om hovedpine: Der er hjælp at hente

Se mere her: Fylder hovedpine meget i din dagligdag?

Hovedpine: Har du disse symptomer, bør du søge hjælp

Klik dig klogere her: Vær opmærksom på forbruget af smertestillende medicin.

Nyhedsbrevet Din Guide til Sundhed

Artiklen her er fra Region Midtjyllands nyhedsbrev 'Din Guide til Sundhed'.

Se andre artikler fra nyhedsbrevet her

Tilmeld dig nyhedsbrever herunder.

Tilmeld dig til nyhedsbrevet